maanantaina, tammikuuta 31, 2005

Lehdet kuolee vaikka ei ole syksy

VW Trends lopettaa, juuri kun ostin ensimmäisen irtonumeroni Akateemisesta. Vääryys. Pakostakin muistuu mieleen 1970-luvun puoliväli, kun Zoomin ilmestyminen lakkasi kesken vuoden ja kesken jatkosarjojen.

Hasselhoff

David (via Misu). Yäks.

Kanahakkliha

Tämä on ollut jo valtamediassakin mutta pakko mainita: virolainen kanajauhelihamainos on epätodellisinta mitä Madison Avenuen tällä puolella on tavattu (via merten). Minä ja suomalaiset ikätoverini muistelemme nostalgisina Ajattaren ja Tendin tv-mainoksia ja Gari Grandia mutta tuo on kyllä saattanut aiheuttaa virolaislapsosten alitajuntaan jotain suurempaa.

Kuka ampui?

Kapteeni Ivan Belovin kohtaloon tutustuin viikonloppuna (Hiltusella 8 euroa, niitä jäi sinne enemmänkin). Kirjan paras puoli on vuoden 1944 ilmapiirin ja arjen avaaminen todistajien ja epäiltyjen elämänmenon seuraamisen kautta. Vastaavalla tavalla voi aistia vuoden 1963 Teksasin tai 1960-luvun lopun Bay Arean tunnelmia.

Poliisitutkimus paljastaa aina tutkittavaan asiaan liittymättömiä sivukuvioita ja kirjaa niiden kautta arkielämää talteen. Esimerkiksi tykkimiehen ja asunnottoman porsliinimaalarin kihlajaiset kaupan takahuoneessa, teknikko ja työnjohtaja harjoittamassa filateliaa ginipullon kanssa, talonmieheltä lainattu Henrik Hornan Pyhän tikarin veljeskunta iltalukemisena, pilsnerin terästäminen pimeällä viinalla ravintola Kultalalassa Kaivokadulla, vasikannahkaturkkinen nainen Ruotsalaisen teatterin vuokra-autoasemalla tai pimeän pistoolin hävittäminen Hakaniemen rannassa.

Ohjeita urbaanin olemuksen saavuttamiseksi

No ei sitä ilmaisjakelu-uutislehteä nyt pidä ainakaan alkaa heti siinä metron liukuportaissa levittelemään ja lukemaan...!

sunnuntaina, tammikuuta 30, 2005

Slouganini



Go On, Get Your Edsel Out.



The Advertising Slogan Generator (via skrubu)

Jääpuikkotehdas

Jos jollain käväisee mielessä, että Helsingissä ei ole oikeaa talvea, suosittelen kävelyretkeä Uunisaaren ja Liuskasaaren väliselle aallonmurtajalle. Rantatyrskyt ovat konkretisoituneet metalliseen kaiteeseen ja tuuli on vääntänyt ne 30 asteen kulmassa sojottaviksi torahampaiksi.

perjantaina, tammikuuta 28, 2005

Häiriöluku

Olin eilen aika väsynyt: ryhdyin lukemaan hesaria kiireisen aamun jäljiltä vasta illalla ja loppusivuilla tarttui silmiin rivi-ilmoituskategoria "tsatterit". Mietin että se liittyy reaaliaikaiseen keskusteluun tietoverkoissa, kunnes huomasin virheeni.

torstaina, tammikuuta 27, 2005

Koloristinen kalmo harmaassa haudassa

Digikamerassa on kuvia Hietaniemen hautausmaalta. Epäilin etukäteen että kuvat olisivat olleet synkkiä ja harmaita - sellaista tuolla ainakin oli pari viikkoa sitten paikalla käydessäni. Mutta kuvat olivatkin värikkäitä ja ainakin osin valoisia! Ehkäpä olisi syytä kiinnittää huomiota omiin rajoittaviin ennakko-oletuksiin ja pyrkiä niistä eroon.

keskiviikkona, tammikuuta 26, 2005

Vuff!

Kännykkä koissuille.

Linkkuriaseman nurkilla pimeä pulloa myymässä

Kettuasiaa: "Over the past six years, IE has become a third world bus depot, the gathering point for a crush of hawkers, con artists, and pickpockets." Heh.

Getaway in kehätie

Kobaïan Julius linkitti pariisilaiseen lujaa-ajovideoon. Itselläni on jossain tallessa vastaava, jossa ei ajeta kaupungin halki, vaan ympäri Boulevard Périphériquea pitkin ennätysajassa. Tarinan mukaan videossa prätkää ohjastanut Didier Pascal (le Prince Noir) menehtyi viikkoa myöhemmin ajettuaan päin rekkaa...

Lisäys: peripherique-video löytyi.

Ruotsalainen näkökulma kieleen

Kiertoilmauksia aineen vaihdunnasta (via Skrubu). Tuollainen olisi tarpeen suomeksikin.

tiistaina, tammikuuta 25, 2005

Brittiläinen näkökulma kieleen

Sanojen askartelua, aukomista ja analysointia.

Rohkeita valintoja, merkittäviä päätöksiä, uuden elämän aloitus!

Otinkin aamuteeksi Liptonin "Indian Spiceä", ei enää tavallista lemonia. Saapas nähdä, miten tämä vaikuttaa minuun ihmisenä ja alkaneeseen päivään yleensä.

Laihialainen aamu

Pimeää aamua piristää, jos kulkuvälineeksi osuu 45 vuotta vanha raitiovaunu nro 13. Saksisankavirroitin katolla, hehkulamppuvalot sisällä ja pysäytyskello toimii vaunun katossa kulkevaa narua vetämällä. Vanhan kauppahallin kohdalla tuli vielä vastaan sisarvaunu nro 14.

Luddella en ole toistaiseksi onnistunut matkustamaan.

maanantaina, tammikuuta 24, 2005

Nyt sitä saa!

Ruler Class

JRuler on kätevä työkalu pikseleistä kiinnostuneille. Minulla oli muinoin humanistisesti ilman ohjelmointia tehty versio samaan käyttöön - silloisen näyttöni asetusten ja mittasuhteiden mukaan pahvista värkätty viivotin.

rökdöts

Punnittua puhetta ja tutkittua tietoa Heavy Metal Umlautista (via roklintu).

Porhaltamaan...

Kohteliaisuusmies mustelmilla

Neuvona aloittelijoille: liikuttaessa kaupungin ahtailla paikoilla ja julkisissa liikennevälineissä, se reppu tai rinkka on hyvä ottaa pois selästä. Ja jos se on selässä, ei kannata tehdä nopeita kokovartalokäännöksiä.

sunnuntaina, tammikuuta 23, 2005

Se tulee joka tammikuu

Pitää täyttää veroilmoitus. Ehdin olla veroehdotusmenettelyn piirissä jonkin aikaa mutta sattuneesta syystä jouduin takaisin tähän kastiin. Ensi vuonna toki asiat selviävät kun kaikki muuttuu vuoden 2005 verotuksen osalta.

Isävainaalla oli tapana linnottautua tammikuun lopussa pöydän ääreen ja polttaa pari askia tupakkaa veroilmoitusta tehdessään. Häiritä ei saanut. Silloin veroilmoituksen tekeminen vaikutti kauhean vaikealta ja pelottavaltakin. Käytännössä se ei sitä ole, turhia töitä tulee vaan joskus lykättyä liian pitkälle viime hetkeen asti. Varmaan verotus on keventynyt mutta vaikutusta on omalla asenteellakin. Ja verottajan termistö kaipaa edelleenkin käyttäjälähtöisyyttä.

Sisäkuvia

Maukkaita sisustuksia 1970-luvulta (via Linko). Mökillä on vanhoja Avotakka -lehtiä, joista löytyy ihan oikeita vastaavia tyylittelyjä muodin huipulla silloin olleista suomalaiskodeista. On lohdullista huomata, että nykytrendeihin liitetyt retrovaikutteet ovat todellakin vain vaikutteita. Kukaan ei kestäisi noita täydellisinä reproduktioina. Toisaalta - onko missään säilynyt tuollaista autenttista sisustelua jäkipolvien koettavaksi.

keskiviikkona, tammikuuta 19, 2005

Säistynyttä patinaa

Työpaikan käytävän nariseva parkettilattia kuulostaa mukavalta. Vanha puu ikääntyy persoonallisesti, kuten yleensä muutkin "luonnonmateriaalit". Tuhansien käsien sileyttämän porraskaiteen tilausaika on vähintään viisikymmentä vuotta - ellei nyt sitten joku keksi keinoa valmistaa sellaisia koneellisesti.

Patinoituneet harrasteautotkin ovan nyt trendikkäitä. Volkkariyhdistyksen keskustelussa mietittiin, hylkääkö katsastusmies kuusen alta löytyneen kuplan siksi, että omistaja ei raski puhdistaa sitä päälle kasvaneesta sammalesta.

tiistaina, tammikuuta 18, 2005

Mä kierrän ympäri maan

Kartta maista joissa olen käynyt (via Saunasiideri)


create your own visited country map

maanantaina, tammikuuta 17, 2005

Ensimmäinen Veturinkuljettaja, Kansakunnan Konduktööri

Junia Pohjois-Koreasta (via Kobaia). Muotoilussa selviä piirteitä Kiinasta ja Neuvostoliitosta.

Huomiovalot

Monessa blogissa arvioidaan Diiliä, usein kriittisesti. Minä en jaksanut katsoa sitä lainkaan. Säästän vereenpaineennousuni ja vatsahaavani puhkaisun odottamaan tähdellisimpiä syitä. Toisaalta samojen huomiovalojen loisteeseenhan tässä ollaan koko ajan pyrkimässä, oma tuotteistamiseni blogipersoonaksi alkoi myös nimen vaihtamisella.

sunnuntaina, tammikuuta 16, 2005

Wiseguy

Amerikkalaisen myyntimiehen kokemuksia - toimittaja tekeytyi autokauppiaaksi parin kuukauden ajaksi.

lauantaina, tammikuuta 15, 2005

Reunion

Spina..., öh, eikun Stratovarius has reunited.

perjantaina, tammikuuta 14, 2005

Luikku Rotanhäntä

Uusi nimeni elukkanimigeneraattorin mukaan.

Murray

torstaina, tammikuuta 13, 2005

Alustanpesua

Kuivaa kyytiä?

Lammaskalanmaksa

Lounaalla on periaatteenani syödä kalaa, jos sitä vain on tarjolla. Nykyään näyttäisi olevan lähes joka päivä.

Tämä periaate unohtuu silloin jos on maksaa tai lammasta - ne menevät kalan edelle. En ole vielä päättänyt mitä tapahtuu jos samana päivänä on maksaa JA lammasta, mutta luulen että sellaista ei aivan kohta tapahdu. Ja munuaisista ei kannattane edes haaveilla.

POW!

Luen juuri Välkesalmelta ostamaani pingviinipokkaria Battleship: The Loss of the "Prince of Wales" and the "Repulse" . Japani hyökkäsi Singaporen pohjoispuolelle seitsemää tuntia ennen Pearl Harboria. Perinteinen merisota oli paljolti vastustajan oletuksiin pohjautuvaa ennakoivaa peliä - eikä siis olekaan ihme että shakkikirjallisuuteen erikoistuneessa antikvariaatissa on tarjolla myös paljon nauticaa.

keskiviikkona, tammikuuta 12, 2005

Kapinoivaa ylempää keskiluokkaa

Sosiaaliluokkatesti (via Lovelacen testi) kertoo minusta kaiken:

Upper middle Class


54%

alternative


54%

Middle Class


42%

Luxurious Upper Class


33%

Lower Class


33%

What Social Status are you?
created with QuizFarm.com

sunnuntaina, tammikuuta 09, 2005

Pohjanmaan junassa

Talonsa poika möi, äidille hyvästi jätti. Mersun penkiltä entistä kotia katsoi, etelään elämään lähti.

keskiviikkona, tammikuuta 05, 2005

Mitä kuuluu, Marja-Leena?

Eräillä on aikaa. Nyt kaikki soittamaan numeroon 867 5309 (via Linko).

Kuvataiteen kermaa

Understatement ...?

Nainen raitiovaunussa sanoi keskustelukumppanilleen:
"Yhtä katastrofia se on meilläkin koko ajan - me ei olla vaan saatu samalla tavalla julkisuutta."
Happamia?

tiistaina, tammikuuta 04, 2005

Selviytymistarina

Kuvakertomus, jossa kertojalla on traagisesta aiheesta huolimatta onnellinen loppu (via Just Sopivasti).

Sossedoldis

Skrubu on kiinnittänyt huomiota ruotsin kielen uudissanoihin. Itse alan jo kaivata Hbl:ää, joka tuli minulle edellisen työpaikan lehtikierrossa. Joka numerosta oppi uusia ilmaisuja kuten vaikkapa tuon sossedoldiksen. Kyseisellä ilmaisulla määriteltiin etusivun uutisessa YLE:n uusi pääjohtaja Jungner ja kollega luuli että uudeksi pääjohtajaksi tuli joku kreikkalainen....

lauantaina, tammikuuta 01, 2005

Vesiveski puiestee

Hävisin juuri erän Monopolia. Menin konkurssiin sen jälkeen kun jouduin samalle hotellialueelle kolme kertaa peräkkäin.

Pelilautana oli täällä kertaa Tallinna. Kaapista löytyy Helsingin lisäksi myös Tukholma, Lontoo ja Pariisi. Wikipedia kertoo, että pelin alkuperä onkin 1900-luvun alun Lontoossa, eikä suinkaan 1930-luvun lama-ajan Atlantic Cityssä.

Missämilloin

Taas loppui yksi säkki keltaisia eminemejä. Kussa ja kulloin niitä joskus taas saankaan...?

Onnellista uutta vuotta 2005