lauantaina, syyskuuta 30, 2006

Muuntautumiskykyisiä malleja

Citroen harjoittaa transformeriteemaa messuilla ja mainoksissa.

Langatonta sähköä

Kaupungilla satoi ja ensimmäinen mieleen tullut ilmainen sisäpysäköintilaitos oli Ruoholahdessa. Tulipa siis käytyä Verkkokaupan kivijalkamyymälässä (joka tosin oli kauppakeskuksen toisessa kerroksessa) ja ostettua weelan-reititin. Kotiturvallisuus paranee kun enää ei voi kompastua johtoihin. Ehkä pian nähtävillä ensimmäinen parvekebloggaus ja saunabloggaus.

Pääsin lopulta myös keskustan ytimeen ja Suomalaisesta löytyi kolme puuttuvaa Wallanderia Ordfront-pokkareina. Selkärivistön pitää olla yhtenäinen, leopardipainokset eivät kelpaa.

perjantaina, syyskuuta 29, 2006

Ruotsalaista osaamista

Siinä missä kotoisat rattijuoppomme romuttavat naapurin Sierroja, käy ruotsalaisilla siihen puuhaan Ferrari Enzo. Pitäisikö tästä tuntea kansallista alemmuudentunnetta....?

torstaina, syyskuuta 28, 2006

Ennen pantiin mirri multaan

Raisiolle äärioikeistolaiset ovat merkittävä kuluttajaryhmä. Mistähän ne heidän ravintorasvansa ovatkaan peräisin...?

Elävien kuolleiden sunnuntai

Osallistuvaa korkeakulttuuria tiedossa. Näkökulma kulttuuriin ei ole kuluttava vaan tuottava, mutta silti tuosta ei syntyne laajaa keskustelua Parnassossa.

Maailmalla samaa on harjoitettu aiemminkin.

Aikuisuus on nyt

Tai ainakin huomenna, jolloin viimeinen opintolainan lyhennyserä lähtee tililtä. Mitähän sitä sitten keksisi.

Tervasaaren ramppi

Moottoritiepainotteisuudestaan kuuluisaa Smith-Polvisen liikennesuunnitelmaa käsittelevä artikkeli kertoo myös nykyisenkaltaisen metron kuuluneen oleellisena osana 1960-luvun raskaaseen ajatteluun.

keskiviikkona, syyskuuta 27, 2006

Omituisten opusten kerho

Parnassossa pohditaan käytetyn kirjan kauppaa. Itse olen edellisen kerran avannut antikvariaatin oven varmaan noin puoli vuotta sitten. Häpeän. Muuttuneet kulkureitit vaikuttavat. Arkipäivisin ei jaksa kiertää kaupungille ja viikonloput ovat sujuneet kauempana. Syksy tuo ehkä parannuksen asiaan.

En itse miellä antikvariaattia halpiskaupaksi vaan sattumanvaraiseksi arkistoksi. Ehkä kommenteissa mainitulla internetillä on vaikutusta minun kaltaisiini kuluttajiin. Yllättäviä asioita löytää helposti linkeistä tai blogeista ja outoja kirjoja on helppo tilata kauempaakin. Edullista brändiluettavaa etsivät asioivat varmaan myös paljon kirjastoissa ja se taas on omalta kohdalta jäänyt melkein kokonaan.

Luultavasti minun lukemistavoillani ei ole koskaan ollut paljoa sivistyksen kanssa tekemistä. Pinnallisia ne ainakin ovat.

Rospuuttoa russanmaalla

Tuolla ei pelkkä citymaasturi riitä. Vaan kyllä minunkin isäni harkitsi kultaisella 1970-luvulla Range Roverin ostoa ihan vain sen vuoksi että oltaisiin päästy mökille perille.

(Edit: kuvien alta löytyy linkkejä kuvasarjoihin jotka käsittelevät mm. metromatkustajia ja taikajuoman avulla tapahtuvaa katuelvytystä.)

tiistaina, syyskuuta 26, 2006

Kaspianmeren hirviöt

Tallinnaan pääsisi kantosiipialusta nopeammin Ekranoplanilla.

Sitkeä mutta väärässä

Kymen Asuntokeskus aloitti taas soittelun.

Mozart uhka idänsuhteille

Oopperaesitys peruutettu. Ne olisivat saattaneet suuttua.

maanantaina, syyskuuta 25, 2006

Naapurikaupunki avoimena

Itse asia on varsin yhdentekevä, mutta teknisesti lähetys valtuuston kokouksesta on ihan toimiva. Puhuvat päät eivät ole kauhean mielenkiintoista katsottavaa, vaikka välillä vaihdetaankin puolilähikuvasta laajempiin valtuustosalinäkymiin.

(Edit: Timo Soini kuulostaa oikeastaan ihan hauskalta muihin verrattuna. Se taitaa olla sitä populismia...)

Kuluva leutoinen vuodenaika

Ei vieläkään kylmä aamulla. Kaksi paitaa tosin jo, mutta esimerkiksi hanskoja ei tarvita.

Jossain on toisin. Ikkunan raaputus. Sisätilanlämmitin. Brrrrrrr.

perjantaina, syyskuuta 22, 2006

Elämme mustassa aukossa

Harri Koponen mukaan Utele -yritykseen. No, onhan se yksi joogasaliyrittäjäkin sijoittanut voittojaan Lemminkäisen temppelin kaivauksiin...

torstaina, syyskuuta 21, 2006

Potkulauta ja kolmipyörä

Huomenna on merkkipäivä.
Olennainen toivomus on, että ihmiset jättäisivät autonsa kotiin ja käyttäisivät joukkoliikennettä.
Kansalaisille suositellaan siis yhdenlaisen auton käytön sijaan toisenlaisen auton käyttöä. Ai niin, polkupyöräähän käyttävät lähinnä lapset ja eläkeläismummot, ei siitä ole vakavasti otettavaksi vaihtoehdoksi oikeaan aikuisten työmatkaliikenteeseen.

Viesti

Määräävä markkina-asema

Monopoli-VR romuttaa vanhoja vaunuja nyt kun vielä ehtii, jotta ne eivät päätyisi kilpailijoiden käyttöön liikenteen vapautuessa.

keskiviikkona, syyskuuta 20, 2006

Turhaan, aivan turhaan

Vuoden turhake on taas paremmin tietävien massojen valittavana (via Killinki). Koska kyseessä on äänestys, on pelkkien teknisbiologisten ympäristöarvojen lisäksi mukana aina niin tärkeä kateusaspekti 1970-lukulaisine statussymbolisyytöksineen. Toivottavasti valinta osuu taas johonkin minun suosimaani tuotteeseen tai palveluun. Ehdotan vaikka:
  • monivaihteinen työmatkapolkupyörä (asfaltoidut pyörätiet ovat ympäristöriski)
  • paristokäyttöinen nenäkarvaleikkuri (turhamaista neiteilyä uusiutumattomalla energialla)
  • suklaakuorrutteiset M&M:t (hankinta edellyttää lentomatkailua)
  • Flickr ja Google Earth (globaalia teknoelitismiä)
  • Primulan Artesaani Juusto-oliivi Ciabatta (naurettava nimi, snobijupithan tuollaisia syö)
  • Revell-Monogramin koottavat muovipienoismallit (öljyä tuhlaten tehty epäjumalankuva öljyä tuhlaavista peltilehmäjumalista)
  • Amazonista tilatut kirjat (kansallinen kulttuurimme ja kääntäjien palkkiot on uhattuna)
  • vaatteet, rakennukset ja viljelty ruoka (ihmiskunta on mennyt alaspäin sitten tulen keksimisen)

tiistaina, syyskuuta 19, 2006

Luddiitit lainehilla

Melkein vuosi aikaa miettiä ratkaisua mökin viihdekeskuksen kohtaloon. Nykyinen monokromaattinen kaksikanavaisuus loppuu digiajan koittaessa. Paikan henkeen ei kuitenkaan oikein sovi laajemmat kuvasuhteet ja flättinäytöt (eihän sellaisen päälle edes voi laittaa virkattua liinaa ja kuivakukkia pastoraaliaihen koristellussa fajanssikipossa...). Jo kaukosäädinkin olisi kauhistus.

Yksi mahdollisuus olisi luopua reaaliaikaisesta televisio-ohjelmistosta tykkänään ja rahdata kesäiltojen ratoksi kaikki vanhat VHS-kasetit. Niiden kuva ei ainakaan ole yhtään sen tarkempi kuin tuulessa huojuvan antennin kautta välittyvä. Nauhoitusajastuksen epätäsmällisyyksistä johtuen saattaa mukaan olla tallentunut jopa arvillisia uutisia.

maanantaina, syyskuuta 18, 2006

Julkinen kulkine

Tyytyväisyys laskee. Itselläni on ollut alkuvuodesta samaan suuntaan viittaavia kokemuksia, jopa sen verran että yritän jäävätä itseni joukkoliikenteen arvostelusta mahdollismman pitkälle syksyyn. Kun ei ole kokemuksia, ei tule pettymyksiäkään.

sunnuntaina, syyskuuta 17, 2006

Pohjoinen Ulottuvuus

Lisäajatuksia Mediksen lappalaislomakeskussarjaan:
  • Hiihtokeskuslomat ovat aktiivilomailua - joka jaksoon mukaan joko oikeat Dudesonit, tai sitten halvempi kopio.
  • Lappi oli kultakuumeaikaan eräänlainen Muukalaislegioona, johon mies saattoi lähteä pakoon tosielämää. Mauri Sariolakin oli aikanaan Lapissa puoli vuotta kansakoulunopettajana väärän henkilöllisyyden turvin (...vai oliko se vain väärillä todistuksilla?). Sarjan yksi toistuva teema olkoon jonkun päähenkilön väärä identiteetti, joka on aina hilkulla paljastua. Katsojille ei kuitenkaan kerrota ihan kaikkea eli pakoilun syytä ja syyn vakavuutta, paljastuuko hiihtopummi prinssiksi tai pehtooriksi...
  • Kyllähän sen kullanhuuhdonnankin saisi mukaan jonkun katsojia jännittävän arvontapelin muodossa - kultajoet ja laskettelutunturit sijaitsevat toki aika kaukana toisistaan mutta koskas TV-sarjoissa maantieteelliset tosiseikat ovat suuressa arvossa olleet.
  • Lapin kelohonkahuviloihin liitetään usein politiikan, ammattiyhdistyliikkeen ja liike-elämän salaiset neuvottelut ja sopimukset. Joka jaksoon mukaan myös ajankohtainen poliitikko tai johtohenkilö Hyvien Herrojen tyyliin. Tämä osuus voidaan kuvata viime hetkellä esitystä edeltävällä viikolla etelän studiossa jolloin saadaan mukaan ajankohtaisuutta.
Aiheet tuntuvat kyllä vanhan kopioinnilta, mutta ehkä niiden yhdistelmässä olisi jotain tuoretta. Lemmenlaivassa oli aina ne kolme rinnakkaista tarinaa per jakso ja oman mediatietoisuuteni yksi merkittävä askel oli tuon tuotantotavan tajuaminen lopputeksteistä. Tasapainon ja oikean tyylin säilyttäminen vaatii taitoa jos irtopalasia on paljon.

Vade retro, lekuri

Loitolla pysyy, mutta kuinka kauan? En jaksa laskea, montako omenaa yhteen paperiseen kauppakassiin mahtuu, mutta kai näillä kuukauden päivät terveenä pysyy. Eikun oikeasti harjoitan työterveystoimintaa ja vien osan taukotuvan pöydälle.

perjantaina, syyskuuta 15, 2006

Turistien tarinoita ja paikallismystiikkaa

Nyt ei Marinadin lisäksi Mediksenkään kommenttiloora suostu ottaamaan mielipiteitäni vastaan (onko se m-kirjaimesta kiinni - mitenhän lieneekään Matkallan, Maalaisen ja Maurelitan laita...).

Lappiin sijoittuvaa tv-sarjakonseptia piti kommentoida. Tyyli voisi olla joko Northern Exposurea tai Rederietiä, itse tykkäisin kyllä edellisestä enemmän. Reality-henkeä saisi sijoittamalla hiihtokeskuksessa vierailevien turistien rooliin julkkisnäyttelijöitä tai ihan tyhjänpäiväisempiäkin julkkiksia, rooleissa tai cameona. Ravintolassa voisi joka jaksossa esiintyä oikea vieraileva bändi tai artisti. Ja paikka olisi oikeasti olemassa jolloin sarjan julkisuus takaisi täyttyvät varauskirjat.

(Edit: jatkokehittelyä)

Vertigo

Nykyiselle työpisteelle on yhtä nopsaa tulla niin pyörällä kuin autollakin. Tänään hairahduin poikkeuksellisesti neljälle pyörälle ja kokemuksen puute näkyi heti. Eksyin parkkitalon spiraalirampilla yhden kierroksen liian pitkälle ja putkahdin takaovesta ulkosalle. Uusi yritys korttelin ympäri. Lopulta tyhjän ruudun löytämisen jälkeen pää oli mennyt niin sekaisin etten tiennyt, mistä hallin nurkasta pääsee oikeaan rappukäytävään. Sain sitten käveleskellä pitkää neukkarikäytävää kohti koillista.

Takaisin maan pinnalle. Minä kun käytän kaupungilla kävellessä Forumin parkkia ja sen käytäviä usein oikotienä ja olen kuvitellut omaavani kaivosmiehen suuntavaiston.

torstaina, syyskuuta 14, 2006

Nettidemokratiaa

Rajamäen ero saanee odottaa, että kansalaisten tärkeämmäksi katsomat yhteiskunnalliset uudistukset on saatu ensin vietyä läpi.

Ei ne ole meikäläisiä, ei oteta tänne

Nyt on mennyt miehet sekaisin, mitä lie suomalaisia seiväsmatkalaisia yritätte tänne meidän yhteiskunnan riesaksi lennättää...

Kaavoituksellisia käsitteitä

Jutussa puhutaan puutalokorttelista, joka on kuitenkin hieman liioittelua. Kyse oli yhdestä tontista, joka muodostaa ehkä kuudesosan koko korttelista.

Ei siellä Oulussa sentään yhtä kokonaista puutalokorttelia ole pitkiin aikoihin enää ollut jäljellä...

Muisto

keskiviikkona, syyskuuta 13, 2006

Öykkämöykkä Kreegah Bundolo

Seuraavan asunnon parveke avautuu kadulle, radalle, kentälle, koiratarhaan, anarkistimellakkaan tai irakilaisen poliisiaseman värväysjonoon, mutta ei missään tapauksessa lasten hiekkalaatikolle päin.

Aineen vaihduntaa

Outoa ruokaa ja outo ruoansulatuskanava.

Kissanpoika paranee

Olen seurannut herpaantumattomalla mielenkiinnolla kuinka Kirren vointi kehittyy. Hyvin, onneksi.

Näin syyskuun puolivälissä olen itse ollut vuoden pelkästään koiraihminen. Elämä olisi syytä saattaa sen osalta jo tasapainoon.

tiistaina, syyskuuta 12, 2006

Nopeakasvuista antennimetsää

Karttapalveluita modifiodaan. Lisää juttua aiheesta ja esimerkkejä.

Poliisi provosoi humaltumaan

Varavaltuutettu kommentoi.

Hänen mukaansa osa saartorenkaan sisällä olleista ehti humaltua voimakkaasti.

- En tosiaan haluaisi olla pidätysbussissa, jossa ihmiset ovat laskeneet alleen ja oksennelleet joutuessaan odottamaan kohtuuttoman kauan, Muukkonen toteaa ja vaatii hallituksen puuttumista poliisin toimintaan.

maanantaina, syyskuuta 11, 2006

Kymen Asuntokeskus LKV

Kotkalainen kiinteistönvälittäjä on jostain syytä päättänyt ryhtyä tavoittelemaan asiakkaitaan minun puhelimestani. Eikä millään usko kun sanon: "Väärä Numero!!!". Höh.

Viranomaistoimenpiteistä

Marinadin kommenttiloota ei jostain (teknisestä?) syystä kunnioita sananvapauttani joten mutisen yksikseni.

Viattomien ohikulkijoiden saartamisesta ja yksityisyyden loukkaamisesta huvittaa tehdä (ontuvia ) allegorioita. Jos esimerkiksi ruotsinlaivalla tapahtuu rikos, poliisi yleensä saartaa laivan laiturilla ja ottaa sekä laivahenkilökunnan että risteilymatkustajien henkilötiedot ylös. Rivikansalaisestakin perin ymmärrettävää, varsinkin jos kerran on jo tapahtunut rikos.

Myös puhallutusratsioissa saarretaan vuosittain kymmeniä tuhansia viattomia autoilijoita, eikä heitä päästetä etenemään ennen alkometrilukeman rekisteröintiä. Ratsiaan ei aina tarvita edes ennakkouhkausta sekasorron aiheuttamisesta liikenteessä vaan se voi tapahtua rutiininomaisesti. Silti se hyväksytään eikä kukaan väitä puhallutusten provosoivan autoilijoita rattijuoppouteen....

Tiketti ajelua varten

Varailin viime viikolla konserttilippuja Tiketistä (Jorma ja asiamiehet). Vasta paikan päällä kävi kuitenkin ilmi, että maksuvälineenä ei kelvannutkaan muuten niin yleinen maksukortti.

Lähetin palautetta aiheesta ja ehdotin, että varauksen tehneelle asiakkaalle lähetettävässä vahvistusmailissa voisi lukea maksutavoista jotain. Tänään sain mailia, jossa kerrottiin että ehdottamani parannus on tehty ja tuotannossa.

Nopeaa toimintaa ja hyvää palvelua!

Vastenmielinen ilmiö ja ankaraa paheksuntaa

Steelduck oli saanut lahjaksi taidetta kannustavana palautteena. Epistä. Miksi meitä juotavan jugurtin juojia ei ole muistettu vastaavalla? Haluaisin että joku tutkisi ostoskassiani ja antaisi minulle jonkin kivan taiteellisen ja humoristisen flaijerin skannattavaksi tänne.

sunnuntaina, syyskuuta 10, 2006

Everybody Comes To Waldo's

Kasan innoittamana selasin spammikansiotani. Henkilöt tuntuisivat sopivan johonkin Casablanca -henkiseen ei-missään-ja-siksi-juuri-kaikkialla -elokuvaan, jossa eri kansallisuuksia edustavat pakolaiset ja seikkailjat yrittävät paeta diktatuuria tai itseään.

Bogart esittäisi Waldo Mansfieldiä, Cary Grant Woodrow Owensia ja W.C Fields Ezequiel R. Hoagbergiä.
  • Waldo Mansfield
  • Ophelia Boudreux
  • Reyna Ouellette
  • Luella Tuttle
  • Abelard Cephas
  • Zane Frye
  • Chavis Joy
  • Armando Akers
  • Catalina Sandefur
  • Seymor Villalobos
  • Antwan Blevins
  • Solvers Watch
  • Rocco Gautreaux
  • Ulysses Acevedo
  • Imogene Griggs
  • Porfirio Langston
  • Woodrow Owens
  • Ezequiel R. Hoagberg

Lehdet tekee meistä töppääjiä

Kriittistä argumentaatiota katutasolla.

Kuuskytluvun kapinalliset pääsivät politiikkaan ja tukahtuivat sitä kautta omaan mahdottomuuteensa. Punkkareista tuli ammattimuusikoita tai kiljualkoholisteja. Mitähän näille nykyisille keksittäisiin? Jotain v****n siistii duunii niinku vaikka v**** mediassa tai v**** jotain...

(Edit: tapahtumiin otti osaa myös joukko hieman erilaisia nuoria...)

EFHK

Polkulenkki Tiksun kautta lentokentän nurkille ja Myrtsin kautta takaisin. Koneenspottailupaikat kentän lähistöllä olivat kovin miehitettyjä - bongarit ovat lisäksi ottaneet käyttöön yhtenäisen sinisen pukeutumisen vihreänneonisine turvaliiveineen. Kiinalaisen 747:n onnistuin itse näkemään, kuvasta poiketen maan kamaralla.

lauantaina, syyskuuta 09, 2006

Kuollut arkisto

Parlamentaarinen joukkotiedotusväline kuuluu avanneen arkistojaan. Eipä näy minulle asti vaikka käytän washingtonilaista järjestelmää. Pitäkää tunkkinne.

Lurlene

Kasasta löytyneet havainnot spammaajapersoonien hienoista nimistä (varsinkin se Pearlene Regenia) palauttivat lähipiirille mieleen jostain tutun hienostelunimen Lurlene. Piti heti tarkistaa, vastaako nimi mielikuvaa ja kyllähän Lurleneja on olemassa, varsin erilaisia vielä.

torstaina, syyskuuta 07, 2006

Lake Shore Limited

Aihe ja musiikki siirtävät tunnelman 1950-luvulle vaikka nykyajassa liikutaankin.

Pelataan seinää

Kiinnostava kirja ilmestyy viikkoa ennen kuin itse menen paikan päälle. Ei siis kannattane tilata etukäteen netistä vaan etsiä vaikka paikallisista kirjakaupoista.

V*****ks täs vai mitä v*****?

Jotain mätää korsonmaalla. Ja sama nykyenglanniksi.

keskiviikkona, syyskuuta 06, 2006

All Your Snakes Are Belong To Us

Jahas, tietenkin tällainenkin on jo ehditty tehdä...

Vespa...

tiistaina, syyskuuta 05, 2006

Do The Kaivinkone

Liikennevalokisailuun taipuvaiset kutsuvat hämäävän tavallisen näköistä, mutta paljon kiihdytyspotentiaalia omaavaa laitetta sleeperiksi. Tämä laite ainakin yllättäisi viereisellä kaistalla kaasuttelevat.

Kavaljeeriperspektiivi

Hitaasti latautuva Lovepixel-maailma voisi sopia läppärin näyttöä paremmin vaikka lastenhuoneen tapetiksi (via Linko).

Mieleen nousee Richard Scarryn Mitä ihmiset tekevät ja se yksi nimettömäksi jäänyt oletettavasti saksalainen piirtäjä, jonka töitä selasin Pohjalaisen kirjakaupan julisteosastolla, mutten koskaan ostanut.

Eikö kaiken takana ollutkaan Elvis?

Populaarimekaniikan erikoislehti puhkoo 9/11 -salaliittohuhuja yksi kerrallaan.

Vinksahtanut mediakuva

Vaadin virallista puuttumista ruotsalaisten yksipuoliseen mediarepresentaatioon. Tämäkin pönkittää julkealla tavalla sitä yksipuolista stereotyyppiä, jonka mukaan ruotsalaiset ovat kieltoja ja kontrollia ihannoivia ombudsmanneja ja aina valmiina puuttumaan tavallisen arkielämän kulkuun (via junakohtaus).

maanantaina, syyskuuta 04, 2006

Nuorten sävellahja 22001

Kommandopipot päähän

Kohta pääsee taas aktivoitumaan.

(Edit: vai menisikö tänne?)

hakaristi.fi

Nyt toi esiin kansallissymboliikkaa lainaavat miehistelyasusteet. Jutussa mainittiin toisaalta pyrkimys vaakunaleijonan merkityksen tietoiseen vastalaajentamiseen kun se liitetäänkin pinkkiin t-paitaan. Keskustelu jatkuu verkossa ja siellä sivutaan myös ikivanhan hakaristin aikanaan tapahtunutta omimista tietyn epämääräisen aatesuunnan omaan käyttöön.

Svastikaa tuskin on mahdollista saada takaisin ellei sitä unohdeta välillä. Erilaiset vaaleanpunaiset ja taatusti ei-maskuliiniset My First Nazi ja Hello Adi -tuotteet olisivat myyjilleen ja ostajilleen taattu leima. Intialaisen ravintolan tapauksessa ei tosin ollut edes kyse pelkästään harmittomasta symbolista vaan tietoisesta viittauksesta kansallissosialisteihin.

Hakaristin parodinen käyttö täysin "väärässä" yhteydessä saattaisi olla hauskaa, mutta toisiko se samalla epämääräiset ääriainekset hyväksyttävämmiksi valtakulttuurin silmissä. Hylkiöt muuttuisivat pelkiksi piristäviksi hassuttelijoiksi.

sunnuntaina, syyskuuta 03, 2006

Taivaan asukkaat

Isäntäväkeä luonnontiedesuuntautuneempien mökkivieraiden ansiosta kuuluu syysyön kokemuksiin nyt myös lepakoiden ja satelliittien bongaaminen.