keskiviikkona, lokakuuta 31, 2007

Katkuinen kuoleman tie

Kaksi dramaattista formulaonnettomuutta 1970-luvulta:
  • Roger Williamson jäi vuonna 1973 Zandvoortissa satimeen palavaan autoonsa ja tukehtui kuoliaaksi. Turvamiehet katselivat sivusta kun apuun tullut kanssakilpailija David Purley yritti turhaan yksinään kääntää Williamsonin autoa. (video)
  • Tom Pryce osui vuonna 1977 Kyalamissa rataa luvatta ylittäneeseen pelastusmieheen, jonka käsistä irronnut painava sammutin murskasi Prycen kypärän ja pään. (video)
Molemmissa tapauksissa kisaa jatkettiin onnettomuudesta huolimatta loppuun asti.

Lajin turvallisuus on kyllä kohentunut huomattavasti. Viimeisestä kuolemaan johtaneesta F1-onnettomuudesta on jo 13 vuotta kun pelkästään 1970-luvulla niitä tapahtui 10.

Leima

No niin. Uusikaupunkilaisen seisontajarru kunnossa ja leima otteessa.

tiistaina, lokakuuta 30, 2007

US ja U2

Usari yhdistää kaksi asiaa uutisessaan:
Irlantilaisen U2-bändin jäsenet Bono ja The Edge haluavat rakentaa Dubliniin Irlannin korkeimman tornin. Se tapahtuisi laajentamalla kaverusten vuonna 1992 ostamaa Clarence Hotellia.
Torni ja hotelli ovat kuitenkin kaksi eri projektia etäällä toisistaan. Torni tulisi satamaan ja sen alta pitäisi purkaa bändin omistama studio. Keskustassa historiallisella alueella sijaitsevaa Clarencea ollaan laajentamassa niin että vain julkisivu jäisi pystyyn ja naapurirakennukset purettaisiin.

Silloin-nyt

Hollywoodtähtien kuvia highschoolin vuosikirjoista (tai mistä lienee unterrichtungsanstaltista tuo ensimmäinen lienee). Hiusten lyhentäminen on ollut monen kohdalla edellytys maailmanmaineelle.

What Happens Here Stays Here

Partyajoneuvo yhdentähdenmaasta. Tilajaottelultaan hieman veneentapainen.

Perinteet kunniaan

maanantaina, lokakuuta 29, 2007

Metro Aurinkoinen

Potentiaalisilta matkustajilta on kysytty:
Vain kolmannes Keilaniemen ja Otaniemen työntekijöistä käyttäisi metroa säännöllisesti työmatkoihinsa.
Vaan eiköhän tuohonkin saada selitykseksi tulkintaa, jonka mukaan vastaajat ovat itsekkäitä espoolaisia kaupunkimaasturimiehiä. Ja metro itseasiassa ainoa oikea ratkaisu kaikkiin maailman ongelmiin.

lauantaina, lokakuuta 27, 2007

Maksullinen myyntitapahtuma

Löytyi kirjoja:
  • Mika Waltari: Neuvostovakoilun varjossa. Helsingin neuvostolähetystö kiihoitus- ja vakoilutoiminnan keskuksena.
  • Emil Koponen - Eero Viitanen: Viipurin viimeiset päivät. Asiakirjojen ja omien kokemusten perusteella kuvattuna
  • Timo Koho: Menneisyyden muistikuvat. Perinne nykyajan arkkitehtuurissa.
Lisäksi selasin sarjakuva-albumilaareja kahden puuttuvan Valerian & Laurelinen löytämisen toivossa (turhaan) sekä tutustuin ruotsinmaalaisen sotahistoriallisen (sic!) kirjakerhon valikoimiin.

Kassi painoi, jalat väsyi ja kaikissa messukeskuksen kahviloissa oli pitkät jonot. Kestin kokonaista kaksi tuntia.

perjantaina, lokakuuta 26, 2007

Kuolleet lehdet

Helsinkiläinen, espoolainen ja vantaalainen saavat kenkää.

Juuri eilen maksoin viimeisimmän laskun, tilauksen piti kestää tammikuulle.

Messukirja

Huomenna taas messukeskukseen (hienot kotskasivut muuten heillä - liian pienet kehykset ja taulukkotaittoa...).

Eläviä kirjailijoita en niin välitä kuunnella. Hauskempi on selailla käytettyjä kirjoja.

torstaina, lokakuuta 25, 2007

Millennium som ska filmas

Mikael Blomkvistin ja Lisbeth Salanderin rooleihin on nyt valittu näyttelijät. En ole kummastakaan koskaan kuullut - eivätkä myöskään muistuta kirjojen perusteella luomaani mielikuvaa.

Ei leimaa

Ei tullut vielä hyväksyntää uusikaupunkilaisen papereihin: seisontajarru oli epätasapainossa (vasen 1,4 kN, oikea 0,4 kN: jarruvoima alle 16% kokonaismassasta). Inssi kyllä kehui muuten kuntoa.

Pikku vika, helppo korjata.

keskiviikkona, lokakuuta 24, 2007

Tähtäämättä

Jokisipilän mainitsemien etelänrokkaajien lisäksi tulee mieleen vielä yksi: Point Blank.

Aikanaan (1980-luvun alussa) niiden vinyylejä löytyi kymmenen markan cut out -tarjouksina ja ainakin neljä ensimmäistä olivat mainiota melodista hard rockia. Kakkosen löysin pari kesää sitten jopa CD:nä. Porista, mistäs muualta. Netissä ei muuta kuin pätkittäisiä otoksia reunion-keikoilta.

Led Fillariin

Pyörävalon käyttöön velvoittavan hämärän luulisi ajoittuvan samoihin kuin kaupungin katuvalojen päälläpitoaika. Toisaalta jonkin auton arvosta saattaa saada aivan eri suuntaisia arvioita tullilta ja vakuutusyhtiöltä, joten tässäkin asiassa lienee kaksi todellisuutta.

Vaikka ehkä siitä vilkkuvasta elektroniikkalaitteesta olisi hyötyä muutenkin. Bling.

tiistaina, lokakuuta 23, 2007

Teipattu tekoparta ja taskulamppu salkussa

Tuttu TV:stä, uudelleen näyteltynä (yt).

maanantaina, lokakuuta 22, 2007

Nojasta allikkoon?

Muuntuva-akselivälinen polkupyörä vaikuttaa viileältä. Tosin katkeavarunkoisen Tunturi Ponin kerran omistaneena suhtaudun epäilevästi kaikkiin sellaisiin liitoksiin, joihin on mahdollista kulua klappia.

Mutta polkupyörädesigneri on kyllä ihan pikkuautosuunnittelijan veroinen jokapojan unelma-ammatti.

perjantaina, lokakuuta 19, 2007

Hillbilly

Näyttää tältä.

Eikö sinustakin tunnu joskus siltä, että...

Toiset käyttäjät ripustavat märän ja näljäisen astiaharjan roikkumaan tiskialtaan yläpuolelle juuri sihen kohtaan jossa se osuu vesihanaa avaavan rystysiin.

Kielletty ajosuunta

Näitä valitettavasti sattuu aika usein.

Voisikohan ratkaisuna - iäkkäiden kuljettajien kortinpoiston ohella - olla tehostettujen kielletty ajosuunta -merkkien käyttö? Onnettomuudet tapahtuvat kai yleensä hiljaisen liikenteen aikana kun rampilla ei vielä ole oikeaan suuntaan kulkevia vastaantulijoita kertomassa kuskille virhearviosta. Tällöin riittäisi pari tunnistinta, jotka erottavat väärään suuntaan ajavan, vilkuttavat punaisia valoja, soittavat kelloja, laskevat puomin ja tarvittaessa suuntaavat rampin reunassa sijaitsevista suuttimista korkeapaineisen jäteöljysuihkun kohti havaintokyvytöntä.

keskiviikkona, lokakuuta 17, 2007

Nefvernefvernefver

Huonoimmasta Bondista ollaan monta mieltä. Oma valintani on Never Say Never Again - puolaksi dubattuna. Niillä kun yksi ääninäyttelijä lausuu päälle vuorosanat monotonisella äänellä ja alkuperäiset kuuluvat vielä taustalta.

tiistaina, lokakuuta 16, 2007

Ämpäristö

Viikonloppuna reissasin junalla (vaikka lentäminen olisi ollut halvempaa kuin +25 -asteisessa Pendolinossa hikoilu) ja nautiskelin matkaevääksi juotavaa jugurttia. Puntit sen suhteen tasan.

Matkalukemisena oli mm. Business 2.0 (joka oli edennyt viimeiseen paperinumeroonsa) ja Locomotive 2007. Molemmat olivat täynnänsä ympäristötietoisuutta. Bisnesmaailmassa etsittiin uutta liiketoimintaa uusista energioista ja junapuolella viherrettiin vetureiden voimanlähteitä vaihtoehtopolttoaineilla toimiviksi (ameriikassa ei sähköistettyjä rataosuuksia ole juuri lainkaan).

Jotenkin tuntuu siltä, että Suomessa ei tietoisuus aiheesta ole lainkaan samassa mittakaavassa eikä teema tule esille medioissa yhtä laajasti. Paitsi että Optiossa tai Talouselämässä oli sentään jotain juttua työsuhdeautojen päästöistä ja imagosta.

Blog Action Day (via skrubu).

maanantaina, lokakuuta 15, 2007

Zeitkugel

Myynnissä tavallinen melkein kolmekymmenvuotias hyötyajoneuvo. Ajettu 18 000 mailia, istuimen suojamuovit paikallaan. Tarjottu yli 20 000 ameriikan rahayksikköä.

Minä vaan en osaisi nauttia tuolla ajamisesta. Pelkäisin että kuluu ja tärveltyy.

U-borg

Jos kaupunki tunnettiin 1970-luvulla siitä, että yliopisto rakennettiin suolle, teatteri meren päälle ja syväsatama kuvalle maalle, ei liene yllätys että nykyoululainen ajaa autolla pyörätiellä, ajaa pyörällä jalkakäytävällä ja seisoskelee kävelykadulla.

Suosituimmat turistinähtävyydet ovat edelleen pönäkkä pronssipolliisi ja biisin nimi seinässä.

perjantaina, lokakuuta 12, 2007

Palaan pohjoiseen

Junalippu lompakossa ja juotavaa jugurttia kassissa. Saas nähdä kuinka veronmaksajien kustannuksella voittoa tekevä monopoli pysyy aikataulussaan tänään.

Ratakatu revisited

Onko punatukkainen supolainen Soininvaaran trillerien Erik "Skotti" Wreden esikuva?

keskiviikkona, lokakuuta 10, 2007

US Media

Usari aukesi. Missä on Vihtori ja Klaara? Missä on Johnny Hazard?

Pörinät pois

Uusikaupunkilaisessa on nyt uusi pakoputken keskiosa ja vasemman etupyörän laakeri. Eteneminen on huomattavasti äänettömämpää. Myös päästöt on säädetty. Seuraavaksi sitten vuotuistarkastukseen.

tiistaina, lokakuuta 09, 2007

Rystö

Chinese Supplies

Muiden matkailukokemuksista muistui mieleen juttu, jossa suomalainen, ruotsalainen ja kiinalainen palkattiin Ameriikassa hommiin raksalle.

Foreman antoi kullekin tehtävät - suomalaiselle hän sanoi: "You, shoveling", ruotsalaiselle "You, sweeping" ja kiinalaiselle "You, supplies". Miehet poistuivat tehtäviinsä. Illlan tullen lapionti ja harjaus oli tullut tehtyä, mutta kiinalaista ei näkynyt missään. Aikansa etsittyään foreman avasi tarvikevaraston oven. Esiin pomppasi kiinalainen, joka huusi iloisena "Supplies!"

Puolan johto

Lyhyitä havaintoja:
  • Gdansk muistuttaa Tallinnaa, Itä-Berliiniä ja Dublinia (muistuttaisi luultavasti jotain Newcastleakin, mutta sieltä päin ei ole kokemuksia)
  • Puolan hintataso on ruoan ja juoman osalta puolet Suomen hinnoista, joukkoliikenteen osalta neljännes (tosin joukkoliikenteen räminätaso on kaksinkertainen)
  • jos osaisi 1900-luvun alun stadin slangia ja nimenomaan sen venäläisperäistä sanastoa, saattaisi slaavimaissa pärjätä pitemmällekin (mutta kun ei osaa)
  • Biskupia Gorkassa hirtettiin 1946 viisi naispuolista sotarikollista
  • perinteet ovat kunniassa sekä sota- että kauppalaivaston osalta
  • kirjailijaa juhlittiin, vaikka synttärit oikeasti vasta ensi viikolla
  • 35 kerrosta rakenteilla merenrannassa Gdyniassa
  • ammattiyhdistyksen T-paitoja ei löytynyt mistään
  • tuleekohan ensi-iltansa saanut historiallisaiheinen leffa koskaan tänne levitykseen?
  • peruuttavia Polski-Fiateja ei tullut vastaan - onneksi
  • samaan brändiin kuuluu sekä futisseura, olut että sähköasentaja - mutta kuka olikaan ensin...
  • Varsovaan ei pidä saapua junalla - ensivaikutelma on silloin turhan kaoottinen
  • Embraer 170 lähtee kuin telkkä pöntöstä

torstaina, lokakuuta 04, 2007

TV-lupatarkastaja

Hyviä ehdotuksia tulevaisuuden lupamaksukonseptiksi:
Siirryttäisiin siis pay per view -järjestelmään. Suurkuluttajat maksaisivat eniten. Vähän televisiota katsovat maksaisivat pikkusummia.
Minulle kyllä sopisi että sekä telkkarista että autosta maksettaisiin veroa vain todellisen käytön mukaan. Mutta se ei taida kuulua köyhistä ja vaivaisista huolta pitävän pohjoismaisen hyvinvointivaltion viralliseen ideologiaan.

keskiviikkona, lokakuuta 03, 2007

Serier på svenska

Skrubua kommentoidessani löysin ruotsalaisen Seriewikinin. Sieltä löytyy niin Ackebo, Lindengren, Pirinen kuin Toruddkin. Myös Epix ja Pox, nuo kansankodin tapiirit joita mökillä on vino pino.

Romahtaako rintama?

Erilaisissa kaiken kansan anonyymikeskusteluissa puhutaan vasemmistoradikaalien hävettävästä oman pesän likaamisesta.

Ei tuo oikein kyllä siltä kuulostanut. Vaan eivätpä keskustelijat ole varmaan ehtineet vielä edes lukea koko kirjaa.
Niiden, jotka tuntevat halua vahvaan kritikkiin armeijan silloista menettelyä kohtaan, pitäisi miettiä asia loppuun eli siihen saakka, mitä aikaisemmin noudatetun, lähinnä vain vankeusrangaistuksiin pitäytyneen linjan jatkamisesta olisi seurannut. Olisi yhtä kohtuutonta kuin epärealistista ja vielä hyödytäntäkin vaatia ja edellyttää Suomen sotilaalliselta johdolta perin juurin toisenlaista menettelyä kuin armeijat yleensä vastaavanlaisissa tilanteissa muissa sotaa käyvissä maissa noudattivat ja noudattavat yhä. (s. 318)

maanantaina, lokakuuta 01, 2007

Elefanttien hautausmaat

Kulkuvälineiden viimeisiä lepopaikkoja (via dnb).

Vastaavia löytyy pienessä mittakaavassa läheltäkin.

Tattarisuo

Kallen raidallinen banaani

Banaanimätitahna ei todellakaan kuulosta hyvältä. Nähtävästi suppeiden klassikkobrändien on sitten pakko yrittää pitää kiinnostusta yllä tuollaisilla gimmickeillä.

J.Helaakoski - minulla on oikeus

On varmaan ihan kivaa ajella sinisellä henkilönostimella monta kilometriä kahtakymppiä viidenkympin alueella. Kaikki takana tulevat huomaavat firman nimen.
Siniset nosturimme ovat jokapäiväinen näky Helsingin talousalueella.
Valitettavasti.