perjantaina, marraskuuta 30, 2007

VSS 1939

Talvisotakuvien yhteydessä esiintyy tornilyhenne VSS, johon olen kyllä törmännyt aiemminkin.

Minulla on anaalinen taipumus yrittää selvittää kolmikirjaimisten lyhenteiden alkuperä. Ainakin muistan ne paremmin silloin. Arkikokemuksella pystyy hyvin päättelemään, että tuossa v tarkoittaa varmaan väestöä ja toinen s suojelua. Minulta kesti aikanaan pitkään selvittää sen toisen ässän merkitys. Lyhennetty käsite kokonaisuudessaan on nimittäin väestön siviilisuojelu.

Niin, eikä Fredrikinkadun kuvassa ole tuhoutunutta autoa vaan kattopeltiä.

tiistaina, marraskuuta 27, 2007

Taas kansaa kurjistetaan

Näillä argumenteilla on ennen puolustettu mm. terveydenhoitoa tai syrjäytyneitä.
...pahoitellen yhteiskunnallisen ilmapiirin kovenemista ja rahakeskeistä ajattelua.
Keskustelun absurdiudesta olen kyllä samaa mieltä...

maanantaina, marraskuuta 26, 2007

Stasilistat julki

Jo oli aika saada eloa blogilistalle. Omalla kohdallani liike tapahtui poispäin.

sunnuntaina, marraskuuta 25, 2007

Käymälää kyttää

Pendoliinoissa on alunalkaenkin liian vähän vessoja. Sitten yksi oli vielä tukossa ja toisen ovea ei saanut lukkoon. Eivätkä oikein tuntuneet saavan niitä kahta Sm3-runkoa yhteen Oulussa. Oloissamme harvinainen lumisade kai haittasi...

perjantaina, marraskuuta 23, 2007

Jatsikansa tulee

Uusikaupunkilaisella kokoonpanolinjalla aletaan ehkä joskus kasata brittiaatelismerkkiä. Edeltävä neliovinen malli lienee seiskytlukulaisen/brittiläisen automuotoilun kauheimpia kukkasia.

Tuntematon huumori

Kristian Smedsin Tuntemattomasta on sitten karsittu kaikki se sisältö joka olisi tehnyt siitä edes jollain tavalla mielenkiintoisen.
...näytelmää on saatu lyhennettyä karsimalla johdonmukaisesti pois huonoa huumoria.

Kreisiä kreationismia

Luoden luotuja mainoksia. Jäämme odottamaan kamppista, jossa sammuneiden juhlijoiden iholle tatuoidaan viinamainoksia. Tai viinan vastaisia mainoksia.

torstaina, marraskuuta 22, 2007

Ohjelmatoiminnan säännöt

Yle on kaikista mahdollisista säästötoimista valitsemassa juuri niiden kahden minun kuuntelemani radiokanavan lopettamisen. Taitaa olla aika muuttaa joukkotiedotusvälinetottumuksia ja lopettaa koko radionkuuntelu. Viime vuosituhannen tekniikkaahan se tosiaan on.

Kätketty koodi

Viimeisessä Pressossa oli pienellä präntättyä.

keskiviikkona, marraskuuta 21, 2007

We are the Mods!

Turnajaiset tyylillä.

maanantaina, marraskuuta 19, 2007

Voittoa kotiin prosenttilaskettelulla

Tilastotiede ja varsinkin prosenttilasku ovat käteviä kun halutaan luoda mielikuvia. Kauppias Lallukka kunnostautui aikanaan juuri tässä lajissa ("minkä mie markalla ostan, sen mie kahella myyn - ja saan rosentin voittoa").

20% kuulostaa paljolta. Kaksikymmentä prosenttia neljässä vuodessa on kuitenkin alle 5% vuodessa. Eikä siitä sitten kauhean paljoa inflaation jälkeen enää jääkään.

sunnuntaina, marraskuuta 18, 2007

Huomiotalouden valot

Kehä I iltapäivällä. Neljä anonyymia henkilöautoa autoa ajaa oikeanpuolimmaista kaistaa peräkkäin normaalia vauhtia, kaikilla hätävilkut päällä. Häh?

Kauempaa epäilin saattuetta venäläisten uusrikkaiden hääjuhlaksi, myöhässä keksityksi jalkapallovoiton juhlinnaksi tai oikeaksi hätätilanteeksi. Mutta ainakaan ulospäin ei autoista erottunut sen kummemmin riemua kuin hätääkään. Mikähän uusurbaani ilmiö tämä sitten oli?

perjantaina, marraskuuta 16, 2007

Varautunutta

Majoitusvarauksissa suosin kyllä jatkossa taas Bookingia. Selkeät kohdetiedot asiakaskommentteineen, monipuoliset hakujaottelut ja käytettävät formit sekä luotettavasti toimiva selkeä asiointiputki. Tällä kertaa piti turvautua kaikin puolin ranskalaisempaan vaihtoehtoon kun tavoitteena oli eräs tietty paikka.

Jeesus, Hitler ja Mustanaamio

Fingerpori netissä, ensimmäisestä alkaen.

Sairaalasarja

Työmarkkinapolitiikan kuvioiden käänteet alkavat muistuttaa hyvin käsikirjoitettua aamupäiväsaippuaa.

Mitä seuraavaksi? Virtsakiveä rassaava hoitaja paljastuu pääministerin aviottomaksi tyttäreksi?

torstaina, marraskuuta 15, 2007

Yleisön osasto 440

Printti- ja eetterimedioiden vastaus verkkouhkaan näyttää sittenkin olevan aika selkeä. Lisätään tauhkan määrää ilmaisilla verkkosivuilla, jolloin lukijat ovat ehkä vähitellen valmiita maksamaan hyvin toimitetusta, selkeästä ja tyylikkäästä tekstistä edes jotain.

Painetun mediatuotteen verkkopalveluissa (joita ei saa kutsua verkkolehdiksi) saa nykyään uutisten mukana luettavaksi myös suuren yleisön jonninjoutavia ja silti niin ehdottomia mielipiteitä asiasta kuin asiasta. Paatuneet kylähullut purkavat unohtuneen kansan turhaumia suu vaahdossa.
Se ei ole keskustelua vaan kaoottinen kokoelma osoituksia koululaitoksen epäonnistumisesta tehtävässään kansansivistäjänä.

Suomalainen arkitehtuuri

Kuulostaa tutulta:
Suunnitelmasta puuttui paikan vaatima arkkitehtuurinen taso ja näkemys. Siinä ei ole osattu hyödyntää uudesta ja vanhasta syntyvää vastakohtaa. Uutta rakennusta ei tule höystää vanhasta rakennuksesta kopioiduin aihein.
Vastakohtien hyödyntämistä on Suomi valitettavasti täynnänsä. Arkkitehtien kielellä se tarkoittaa monotonisen lasibetonielementtilaatikon liittämistä koristeelliseen 1800-luvun rakennukseen. Historia on pahasta ja uuden pitää alistaa vanha.

Vanhan rakennuksen aiheiden tai muiden ominaisuuksien ei suoda myöskään toistuvan uudessa. Se vanhahan ollaan kuitenkin purkamassa pois jonkin ajan kuluttua, olisi noloa jos siitä jäisi enää yhtään muistumia.

keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007

Asentopiirros

Kuninkaallisten esittämistä tuomittavan halveeraavassa asennossa.

Renkaanvaihto ameriikkalaisittain

Koskahan tämä työtapa leviää Suomeen, metsästysaseiden ja ärräpäiden luvattuun maahan.

tiistaina, marraskuuta 13, 2007

Päivitä usein

Medis on turhautunut blogilistaan, jossa ei ole tapahtunut mitään kolmeen vuoteen.

Minua huvittaa työpaikan intranetin avointa yrityskulttuuria viestivä ja kiihkeän yritysmaailman haasteisiin dynaamisesti vastaava toimitusjohtajan blogi, joka on viimeksi päivittynyt kolmas syyskuuta. Ehkä hänellä sitten ei vain ole mitään blogattavaa...

Kitkaa

Kirpeä ilma. Kevyen liikenteen väylillä oli jopa hiekoitusta. Pysyin pystyssä ilman nastarenkaita. Kiitokseni HKR:lle.

maanantaina, marraskuuta 12, 2007

Primera Psyko

Perusteellinen käytetyn auton myynti-ilmoitus ja paljon kommentteja alla:
Osaatko korjata autoasi? Tai oletko koulutettu manaaja? Myydään riivattu Nissan.
Kuulostaa oikuttelujen perusteella kyllä epäilyttävästi ranskalaisvalmisteiselta vaikka kyllä britanniassakin on ollut okkultistista sähkölaiteosaamista Lucasin ajoista alkaen...

Tea Times

Chaplin tai Tati olisi voinut saada työpaikan tiskipöydän luota aikaiseksi hauskan baletin. Puoli tusinaa kahvin- ja teenjanoista ryhmittyy sanaakaan sanomatta vierekkäin toistensa lomaan pesemään kuppia, kaatamaan kiehuvaa, annostelemaan kermaa, pesemään suodatinta, kurottamaan pussia, avaamaan roskista. Välineinä vedenkeitin, kahviautomaatti, perinteinen kahvinkeitin ja hienostuneempi espressokeitin. Jokaisella pitää olla omansa.

Kohtauksessa kupit menisivät sekaisin, teepussit vääriin paikkoihin, kiehuvaa vettä jonkun taskuun. Kaikki tämä sanattoman kohteliaisuuden ja liioittelevin elein tapahtuvan toisten väistelemisen hengessä. Jokaisella on pyrkimys samaan lopputulokseen kuin toisilla, mutta välineet, tavat ja toimintajärjestys poikkeavat kohtalokkaalla tavalla. Siten pätkä olisi myös syvempi kuvaus kommunikaation puutteesta ja erilaisten kulttuurien törmäyksestä.

Pikainen tusina

12 outoa toimintahahmoa.

sunnuntaina, marraskuuta 11, 2007

Leonardo da Gröhn

Lieneekö näillä jotain yhteyttä:
Millaistahan musiikkia löytyisi Kasassa mainitusta pyykkilistasta... Teksti ainakin kävisi suoraan oopperalibretoksi, nehän ovat yleensä vastaavaa tasoa.

Muuten olen sitä mieltä

Hoitajat voidaan aivan mainosti pakottaa töihin. Samat säännöt koskevat sitten kätevästi myös paperi- ja satamatyöläisiä - esimerkiksi sellunviennin katkeaminen kahdeksi viikoksi vähentää verotuloja jolloin potilasturvallisuus vaarantuu yhtä lailla.

Lakia on toki syytä mainostaa entistä näkyvämmin erilaisilla ammatinvalintamessuilla. Teinit haluavat varmasti entistä innokkaampina opiskelemaan töihin joihin liittyy isänmaalliselta kuulostava pakollinen työvelvollisuus. Sehän on ihan niin kuin armeijassa olisi.

Ai niin, hoitsuthan tuleekin sitten jatkossa pääasiassa thaikuista. Niillä on se sotilasjuntta vallassa, joten ovat varmaan valmiiksi jo tottuneet tuollaiseen.

Halki/poikki/pinoon

Tämä alkaa nyt mennä pelkäksi journalisminillitykseksi, mutta minkäs teet kun media ei vaan osaa:
Öljytankkeri halkesi kahtia Mustallamerellä
Venäläinen säiliölaiva on katkennut myrskyssä Mustallamerellä.
Viesti on aika ristiriitainen. Otsikon mukaan halkesi, leipätekstin mukaan katkesi. Ja sitten pitäisi luottaa toimittajien kykyyn selostaa hieman tuota monimutkaisempia yhteiskunnallisia kysymyksiä.

Sanomien toimittajaopistoon pitäisi nähtävästi saada halonhakkuu pakolliseksi teoreettiseksi oppiaineeksi niin noiden käsitteiden ero tulisi selville.

(edit: korjasivat otsikon)

Tilastot taidemuotona

Taiteen tehtävä on luoda illuusioita, tarinoita, sepitteitä ja viihdettä. Tilastotiede on tässä mielessä hyvää taidetta. Tai ainakin journalistiikan avulla siitä tulee sellaista.

Otetaan vaikka lauantain Hbl:ssä päällekkäin olleet kaksi listaa:
Antal civila eldvapen per 100 invånare: Finland 56 (Källa: Small Arms Survey 2007)

Skjutvapenstyper i Finland 2006, sammanlagt 61 439 (Källa inrikesministeriet)
Toisaalta Sisäasiainministeriön mukaan Suomessa olisi 1,6 miljoonaa rekisteröityä asetta. Nuo yllämainitut tilastot on ilmeisesti copypeistattu lehteen sen kummemmin sisältöä ajattelematta. Tai tarkoituksella, jotta valveutuneet lukijat heräisivät miettimään maailman menoa ja journalismin uskottavuutta.

lauantaina, marraskuuta 10, 2007

Kohteliaat kädet

Vanhuuden ja aikuisuuden eron näkee siitä, mitä elettä kanssaliikehtijät käyttävät oman typeryytensä osoittamiseksi. Jos tämänkertaisen autoiljamoukan iäkkyyttä ei olisi erottanut merkin- ja värinvalinnasta (Ford/harmaa), olisi omaan ohimoon osoitetut tok-tok -koputukset etusormella tuonut lopullisen selvyyden.

Kaikki alle 40-vuotiaat käyttäisivät vastaavassa tilanteessa keskisormea.

torstaina, marraskuuta 08, 2007

Kontrolli ja kumous

Aikana ennen internetiä saattoivat häiriintyneet angstiteinit liittyä reaalimaailmassa esimerkiksi Akateemiseen Karjala-Seuraan tai marxilais-leniniläiseen opintopiiriin.

Niistä saattoi lopulta olla laajempaa yhteiskunnallista vahinkoa kuin World of Warcraftista ta Facebookista, mutta ainakin veljet ja toverit pitivät räikeimmät yksilöllisen vihanpidon ilmaukset aisoissa. Kärsivällisille luvattiin palkkioksi Suur-Suomi tai proletariaatin diktatuuri.

Kurjuutta ja mielenterveysongelmia oli kyllä silloin ennen muinoin kai saman verran kuin nytkin.

keskiviikkona, marraskuuta 07, 2007

Humanistit standardoimassa

HS kertoo matemaattisella tarkkuudella paperiarkeista:
A-sarjan suurin koko on A0, jonka koko on metri kertaa metri.
Joopa joo. Seuraavassa lauseessa puhutaan kuitenkin arkin pitemmästä sivusta.

Sovitaanko jatkossa niin, että A0:n koko on 841 × 1189 ja sen pinta-ala on yksi neliömetri - sama kuin alueella jonka mitat ovat se metri kertaa metri.

Suorat hyllyssä

Vaikka yleensä olen markkinointimyönteinen ja kannatan liberaalia yrittämistä, ei ajatus kirjaston kirjojen väliin tökätyistä mainosläpäreistä oikein kuulosta tyylikkäältä (via). Ehkä informaatikot alkavat samalla myydä vakuutuksia ja kännykkäliittymiä.

Jatkossa pitää siis lainauksen jälkeen leyhytellä roskat kirjojen välistä kirjaston lattialle. Saavat miettiä kattaako markkinointisopimus lisääntyneet siivouskulut.

tiistaina, marraskuuta 06, 2007

Uusia todisteita

Bussissa seiskaluokkalaisen oloinen selitti toiselle että sen kaveri oli ollut Jämsässä myymässä partiokalentereita silloin kun se eduskuntatyyppi oli tapettu ja kuullut laukaukset kymmenen metrin päästä.

Aineksia salaliittoteoriaan...

maanantaina, marraskuuta 05, 2007

Ankka Lampinen

Tilasin Voltin kun se Presso sitten loppuu. On jotain lauantailukemista. Ovelasti tarrasivat heti hädän hetkellä kiinni suoraan kohderyhmään.

Sitoutunut pääoma

sunnuntaina, marraskuuta 04, 2007

Swappi

Tilaisuudesta tarttui lopulta mukaan ainoastaan yksi kartanoauto. Kattotelineen kuormasta puuttuu pari rengasta ja tuulilasissa on naarmu, mutta nekin vain lisäävät aitoa lauluauton linttatunnelmaa.


Matchbox Speed Kings K-23 Mercury Commuter

perjantaina, marraskuuta 02, 2007

Brändöön Jumbo

Eccu Widing pääsisi taas oikean spåran kyytiin.

Nationalistinen musiikkimonttu

Kulttuuri-ihmiset elävät kyllä ihan omassa pienessä maailmassaan.
Musiikkitalo nostaa suomalaisen musiikkiosaamisen ja musiikin elämyksellisyyden aivan uudelle tasolle. Talolla on vahva, keskeinen rooli rakennettaessa huomispäivän suomalaista henkistä hyvinvointia.
Talo on instrumentti. Seinät soivat. Elähtäneet fraasit kaikuvat 1930-luvulle unohtuneesta putkiradiosta.

Lelulaari

Sunnuntaina olisi taas Old Toy Swap.

Autoverotuksen muutokset ei taida vaikuttaa päästöttömien mallien hintoihin sinne eikä tänne.

Edit: Club Renault de Finlanden sivuilla hyviä esittelyitä rellumalleista (kuukauden pienoismalliesittelyt arkistossa)

torstaina, marraskuuta 01, 2007

Loistava otsa

Asensin aamulla eturaivolleni led-valonheittimen. Sillä ei tosin ollut käyttöä kun oli muutenkin valoisaa - illalla taitaa olla tosin. Virallisestihan valon pitäisi olla kiinteästi asennettu pyörään eikä pyöräilijään, mutta ehkä tuo kuitenkin parantaa havaittavuuttani.