torstaina, maaliskuuta 17, 2005

Sokeripala

Alvar Aallon arkkitehtuuri herättää taas keskustelua. Hyvä niin. Joskus olisi kuitenkin ihan hauskaa, että esiin nousisi jotain muita argumentteja, kuin ne vanhat "periaatteessa ihan hieno, mutta väärässä paikassa".

Lisäys: vielä uusia mielipiteitä samasta asiasta.

Arkkitehtuuriasiantuntemustaan voi bluffaten lisätä käyttämällä harkitusti termejä "massoittelu", "aukotus", "materiaalit" ja "detaljointi". Oman näkemykseni mukaan yksi niistä saa olla pielessä, mutta kolmen ontumisella on mahdollista pilata rakennus kokonaan. Enson talon massoittelusta voidaan olla monta mieltä ja aukotus ainakin on kohtuullisen monotoninen. Yksityiskohdat ja materiaalit Aallolla yleensä on kunnossa.

Lisäksi pitää muistaa arkkitehtuuriin kuuluvan esteettinen, taloudellinen ja tekninen ulottuvuus. Marmoripintojen rapautuminen taitaa olla merkki teknisestä epäonnistumisesta, toisaalta julkisivuremontti on tullut eteen monissa muissakin 45-vuotiaissa rakennuksissa. Taloudellisesti taitaa Enson talo olla rakennuttajilleen epäonnistuminen - Aallon suunnitelma on pari kerrosta matalampi kuin mitä paikalle alunperin kaavailtiin.

Norrmenin talon purkamisesta omistaja oli päättänyt jo ennen arkkitehdin osallisuutta asiassa. Nykyään paikalle tehtäisiin lasi/teräs-toimisto. Joku voisi oikeastaan tehdä kuvamanipulaation siitä, miltä 1820-luvun tyylinen engel-pastissi sillä paikalla näyttäisi. Leikelläänhän nykyään ihmisiäkin väärän ikäiseltä näyttäviksi.

0 Kommenttia:

Lähetä kommentti

<< Home