perjantaina, maaliskuuta 16, 2007

Harviala ja Iittala, 1940

Kuurilan junaonnettomuutta käsitelleet Khilou ja Juuso saivat minut etsimään tietoa myös vähemmän tunnetuista junaturmista. Samoilla seuduin on tapahtunut peräti kaksi tuhoisampaa:

7 Kommenttia:

Anonymous Anonyymi sanoi...

Meillä on mökki siinä vieressä... kansalaissodan aikana ihan samalla osuudella lahdattiin liikkuvassa junassa parikymmentä jonkin sortin maamieskoulun oppilasta. Kirottu?

1:30 ip.  
Blogger edsel sanoi...

Sotasurmatietokannasta löytyy useampikin 20.4. murhattu maamiesopiston oppilas, kaikista ei kuolinpaikkaa mutta monet Kalvolassa.

2:24 ip.  
Blogger edsel sanoi...

Suomi 80 -verkkojulkaisussa lisää tiedonmuruja huhtikuun 20. päivän tapahtumista vuonna 1918. Wikipedian mukaan veritekoa johti Suinulan teurastaja, Tuomas Hyrskymurto, joka mainitaan myös Juuson vanhemmassa artikkelissa.

3:05 ip.  
Blogger edsel sanoi...

Ja löytyi Juusolta viimein kuvaus itse tapahtumastakin (toinen kappale: "Jo perkele tulit sinäkin kiinni")

3:12 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Henki on ollut tosiaan höllässä... Ei arvaisi paikallisista, tosin he eivät yleensä kai murhia tehneet. Kodittomat desperadot, raukkaparat.

8:42 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Ja tulipa mieleen, että enpä taida uskaltaa siellä huhtikuussa yöpyä. Ties minkälaista kummitusjunaa on liikkeessä, täysikuu ja kaikkea...

8:43 ip.  
Anonymous Anonyymi sanoi...

Iittalan junaturma tapahtui talvisodan aikana keskiyöllä 4.–5. maaliskuuta 1940, kun pohjoisesta päin tulossa ollut pikajuna, veturina Ukko-Pekka (Hr1) 1005 (sama veturi, joka oli toisena osapuolena Kuurilan junaturmassa 1957) ja etelästä päin tullut evakkoon vietäviä lapsia kuljettanut tavarajuna törmäsivät yhteen pari kilometriä Iittalan aseman eteläpuolella. Turmassa kuoli 31 henkilöä, joista 11 oli lapsia.

Turman syynä arveltiin olleen se, että pikajunan kuljettaja ei huomannut lumipyryssä Iittalan asemalla annettua pysähtymismerkkiä, vaan jatkoi matkaa tuhoisin seurauksin.

Turman muistomerkki sijaitsee Helsingissä Malmin hautausmaalla. Monet uhrit haudattu myös muistomerkin läheisyyteen.

11:59 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home