maanantaina, lokakuuta 20, 2008

Jatkuva neliveto voiman ulosotolla

En tiedä miten Sveitsissä toimitaan, mutta yleensä lienee kansanäänestyksissä tärkeää että kysyttävä asia on muotoiltu helposti ja siihen voidaan vastata yksiselitteisesti kyllä tai ei.

Tässä tapauksessa on mielenkiintoista seurata kysymyksenasettelua. Ollaanko kieltämässä katumaasturit, kaupunkimaasturit, isot kaupunkimaasturit, saastuttavat kaupunkimaasturit, Hummerit vai vain ne autot jotka eivät satu miellyttämään omaa silmää ja joiden kuskin kaikki naapurit tunnetusti tietävät äkkirikkaaksi nousukkaaksi.

Jos saastutus on kriteerinä, mikä kuulostaisi järkevältä, tullaan samalla kieltäneeksi aika paljon ei-maastureitakin. Miksi silloin kuitenkin puhutaan aina vain niistä maastureista. Jos taas nelivetoisuus on kiellon peruste, miten käy oikeille maastomaastureille ja mihin raja vedetään.

Itseä ei ei-sveitsiläisenä etuvetoisena sunnuntaiautoilijana asia kauheasti kosketa mutta joskus tuntuu siltä että kaupunkimaasturista on syntynyt elämää suurempi symbolikäsite josta on Suomessakin viisi miljoonaa eri tulkintaa ja jokainen niistä ehdottoman oikea. Sama suurpiirteisyys särähtää korvaan silloin kun poliitikot puhuvat ruuhkamaksuista tarkoittaessaan tietulleja.

0 Kommenttia:

Lähetä kommentti

<< Home